Koledzy mam problem z magikiem który podłączył mi się komputerem do mojego szkodnika tzn. chciałem żeby mi włączyć światła dzienne i on myślał że ja chce żeby świeciły się przeciwmgielne i tak to ustawił. Gdy powiedziałem że mój szkodnik ma w światłach przeciwmgielnych drugie żarówki zaczął grzebać i znalazł opcję włączającą te światła. Problem jest tylko taki że nie umie wyłączyć przeciwmgielnych. I teraz świecą mi się światła dzienne i przeciwmgielne jako dzienne. A przeciwmgielnych nie mogę włączyć w czasie jazdy z pokrętła. I drugie co zwalił to otwieranie i zamykanie szyb z pilota. Ma ktoś może wiedzę jak to naprawić?
1. otwieranie zamykanie z pilota - bajt 3 bit 5 active
2. dzienne w osobnych żarówkach obok halogenów - bajt 15 bit 6 active
... ale jak on ci uruchomił halogeny jako dzienne to nie wiem
No tego to on sam nie wie. Użył jakiegoś innego programu nie VCDS-a i teraz działa to tak że jak wyłącza dzienne to wyłączają się też halogeny. A jak chce włączyć halogeny pociągając za pokrętło to nie działają. W przyszłym tygodniu będę chyba w łodzi więc podjadę do kogoś żeby to zobaczył bo trochę to irytujące. Poza tym nielegalne.
kropeck czy to skąd jestem ma jakieś znaczenie? Ale zaspokajając twoją ciekawość powiem Ci, że nie mam jeszcze swojego jednego miejsca na ziemi, a teraz pracuje w Maroku. Czy daje Ci to jakieś możliwości kontaktu ze mną?
lampion: Lokalizacja w PL pomaga w skierowaniu do klubowicza i/lub zjazdu, gdzie można uzyskać pomoc. Ale faktycznie w Maroku jeszcze zjazdów nie robimy :P
Co do konkretnego bajtu to nie wskażę, ale dam sobie na ręce popatrzeć, jak grzebię w centralnej elektryce - i była tam opcja (w moim sterowniku) DRL through front fog lights.
lampion, Najlepiej jakbyś wrzucił tu swoje aktualne kodowanie LC sterownika 09: Cent. Elect. i typ tego sterownika.
Ale jak nie masz, to (chyba nie pomylę) musisz w bajci17 zmienić BIT 4 na "niezahaczony"
i sprawdź jeszcze Bajt 20 jaką masz wartość. Powinno być 5C.
A jak chcesz przednie światła mijania jako dzienne w trybie amerykańskim, to dobrze jest ustawić przyciemnienie na około 60-65% w Bajcie 8
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Dzięki alfee. Postaram się to w tym tygodniu sprawdzić i dam znać co i jak.
P.S. Jeżeli używacie CB to mam świetny patent jak można je schować. Niestety wadą jest to, że musi być to Albrecht 6890 który nie jest tani.
[ Dodano: Wto 28 Cze, 11 23:12 ]
Więc pierwszy etap zrobiony tzn. halogeny jako dzienne wyłączone ale pojawiły się kolejne usterki: nie działa otwieranie oraz zamykanie szyb z kluczyka (wcześniej działało) i druga sprawa niby mam zaznaczoną funkcję "come living home" , a i tak nie działa. Mam jeszcze zgłosić się w piątek na dłuższe pogrzebanie w kompie ale przynajmniej widzę, że koleś ogarnia temat. W piątek jak podjadę to podsunę mu rozwiązanie enriquez-a zobaczymy czy sobie poradzi. Aha nie działają jeszcze przeciwmgielne z pokrętła i tak teraz się zastanawiam czy może ta funkcja come living home czegoś nie blokuje?
[ Dodano: Pią 01 Lip, 11 22:38 ]
Dzisiaj byłem w Łodzi i dokończyli mi to co zaczęli we wtorek. Wszystko działa tzn. szyby chodzą z pilota, dzienne również się świecą. Facet włączył mi nawet doświetlanie zakrętów. W każdym razie było mocno namieszane bo zajęło mu to godzinę zanim połapał się co i gdzie jest namieszane. Z szybami okazało się że ten magik wyłączył mi je z Maxi Dota. To co pisał Eriquez było włączone, a jednak nie działało. Chciałem jeszcze włączyć funkcję come living home i niby jest uaktywniona i widzę ją w Maxi Docie ale nie działa i tego nie mogliśmy rozgryźć, ale to może zostawię dla bardziej wprawnej ręki. Jest ktoś z okolic Łodzi albo Warszawy kto dobrze ogarnia temat? No chyba, że jakiś spocik jest planowany?
Pozdro
leaving / coming home / automatyczne światła z czujnikiem deszczu/zmierzchu:
bajt 17 bit 4 active - wtedy ożywa czujnik zmierzchu i przełącznik z funkcją Auto.
Dzięki Enriquez za info ale z tego co piszesz wynika że chyba u mnie funkcja come living home nie zadziała bo nie mam czujnika deszczu. Tzn. przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Masz może wolną chwilę w tym lub przyszłym tygodniu żeby spojrzeć?
Komentarz